• g201
  • g202

Crearea unei ambianţe dorite

Temperatura culorii este măsurată în Kelvin, care desemnează tipul de lumină albă emisă. Istoric, LED-urile au fost capabile să producă doar lumină rece, limitând efectul general care ar putea fi obţinut folosindu-le. Cu toate acestea, pe măsură ce tehnologia a avansat, la fel şi disponibilitatea temperaturii culorii. Pentru a face distincţia între diferitele tonuri de alb, luminile sunt marcate cu temperatura corelată a culorii (CCT.)

Folosind informaţiile pe care le înţelegem despre CCT, acum putem folosi iluminatul pentru a crea anbianţă şi atmosferă. De-a lungul anilor, a devenit din ce în ce mai evident faptul că culoarea şi lumina au impact asupra emoţiilor umane. Culoarea, luminozitatea, contrastul şi CRI-ul iluminatului ne afectează experienţa unui spaţiu, modificându-ne starea de spirit şi modelându-ne reacţiile la acesta. Explorând acest lucru în continuare, s-a dovedit ştiinţific că bărbaţii preferă nuanţele mai reci sau mai deschise de lumină, în timp ce femeile se bucură de tonurile şi nuanţe mai calde!

Gândiţi-vă la nuanţele produse de lumina naturală în diverse momente ale zilei şi de-a lungul anotimpurilor anului - o dimineaţă rece de iarnă la munte va produce tonuri reci, albastre, care se vor simţi curate şi proaspete şi conferă o energie şi emoţie revigorantă, care este perfectă pentru a crea medii stimulante în zone precum cluburile de sănătate şi spaţiile comerciale.

În comparaţie, folosind tonuri de lumină mai calde care reproduc lumina lumânării sau un apus de soare relaxant poate provoca adesea senzaţii de calm, căldură, confort şi romantism. Aceste tonuri sunt ideale pentru dormitoare şi zone de divertisment, unde există dorinţa de a crea o atmosferă confortabilă, intimă, cu lumină de seară.

O soluție pentru crearea oricăreia dintre ambianţele de mai sus este utilizarea unei amenajări dimabile. Acest lucru permite utilizatorului posibilitatea de a se bucura de lumina proaspătă şi rece în timpul zilei, cu opţiunea de a dima corpurile de iluminat pentru a crea o strălucire caldă şi intimă seara. Corpurile regrabile în culori permit, de asemenea, utilizatorului să facă schimb de temperaturi de culoare diferite în funcţie de ora zilei şi de utilizarea curentă a spaţiului său.